Γιώργος Πρασσάς: Ο «mister 10 δισ. ευρώ» που επανέφερε την Καλαμάτα στα σαλόνια της Super League
Η ιστορία του ανθρώπου που αναγέννησε την Καλαμάτα και την επανέφερε δυναμικά στην Superleague σκορπώντας θύελλα ενθουσιασμού. Τι του ζητά ο Σωτήρης Γεωργούντζος.
Η επιστροφή της Καλαμάτας στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί μια ιστορία πίστης, επιμονής και σωστής διοίκησης. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ο Γιώργος Πρασσάς, ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της ιστορικής «Μαύρης Θύελλας» και την οδήγησε ξανά στα σαλόνια της Α' Εθνικής (Super League 1).
Ποιος είναι ο Γιώργος Πρασσάς
Ο Γιώργος Πρασσάς είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έντονη δραστηριότητα κυρίως στο Σικάγο. Με καταγωγή από τη Μεσσηνία, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα του και ιδιαίτερα με την Καλαμάτα.
Η αγάπη για τον τόπο του και το ποδόσφαιρο τον οδήγησε το 2019 να αναλάβει την ιστορική ομάδα της πόλης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η Καλαμάτα τότε προσπαθούσε να βρει ξανά την ταυτότητά της μετά από χρόνια αστάθειας, διοικητικών προβλημάτων και παρουσίας στις χαμηλότερες κατηγορίες.
Ο Πρασσάς αποφάσισε να επενδύσει ουσιαστικά στο σύλλογο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και οργανωτικά, θέτοντας από την πρώτη στιγμή έναν ξεκάθαρο στόχο: την επιστροφή της ομάδας εκεί που ανήκει, στην παρέα των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η αναγέννηση της «Μαύρης Θύελλας»
Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του, ο Πρασσάς επιχείρησε να δημιουργήσει μια σύγχρονη και σταθερή ποδοσφαιρική δομή. Με επενδύσεις στο ρόστερ, στην οργάνωση του συλλόγου αλλά και στις εγκαταστάσεις, η Καλαμάτα άρχισε σταδιακά να αλλάζει επίπεδο.
Οι κινήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε ηχηρές -για τα δεδομένα- μεταγραφές, αλλά επεκτάθηκαν και στη δημιουργία ενός πιο επαγγελματικού μοντέλου λειτουργίας. Η ομάδα απέκτησε καλύτερη διοικητική οργάνωση, πιο ισχυρό τεχνικό επιτελείο και ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο.
Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της Καλαμάτας φρόντισε να φέρει ξανά τον κόσμο κοντά στον σύλλογο. Η «Μαύρη Θύελλα» άρχισε να αποκτά ξανά δυναμική στις εξέδρες, με την πόλη να στηρίζει έντονα την προσπάθεια επιστροφής στην κορυφή.
Το μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα
Η σταθερότητα, οι συνεχείς επενδύσεις και η πίστη στο πλάνο έφεραν τελικά το μεγάλο αποτέλεσμα. Με μια ανταγωνιστική ομάδα και υψηλές φιλοδοξίες, η Καλαμάτα κατάφερε να πετύχει τον μεγάλο στόχο της ανόδου στην Α΄ Εθνική, μετά την περσινή αποτυχία στα μπαράζ κόντρα στην Κηφισιά.
Ο Σωτήρης Γεωργούντζος μιλά στοn FLASH για την άνοδο της Καλαμάτα και ζητά από τον Γιώργο Πρασσά να λύσει το γηπεδικό.
Η επιτυχία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα μιας στιγμής, αλλά μιας μακροχρόνιας προσπάθειας. Ο Πρασσάς έδειξε υπομονή και συνέπεια, αποφεύγοντας τις βιαστικές κινήσεις και χτίζοντας σταδιακά μια ομάδα που μπορούσε πραγματικά να πρωταγωνιστήσει.
Η άνοδος σηματοδότησε την επιστροφή ενός ιστορικού συλλόγου στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα δικαίωσε τη στρατηγική του ιδιοκτήτη του.
Από τη Μεσσηνία στο επιχειρηματικό κέντρο του Σικάγο
Ο Γιώργος Πρασσάς κατάγεται από τη Μεσσηνία, όμως εδώ και πολλά χρόνια ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Σικάγο, όπου δημιούργησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον χώρο της εστίασης και των επιχειρήσεων.
Έχει αποφοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Roosevelt στο Σικάγο, ενώ έχει εργαστεί και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως η Allianz και η MetLife πριν ιδρύσει την GP Financial μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας και επενδυτικών λύσεων με έδρα το Σικάγο. Με βάση στοιχειά των τελευταίων ετών, η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 1.500 πελάτες και διαχειρίζεται επενδυτικά και συνταξιοδοτικά χαρτοφυλάκια που φτάνουν σε άξια τα τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ασχολείται και με την εστίαση έχοντας στην κατοχή του εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στο Σικάγο, ενώ έχει επενδύσεις και στον τομέα των μεταφορών.
Παρά την επιτυχία του στο εξωτερικό, δεν έχασε ποτέ τη σύνδεσή του με την πατρίδα του. Η αγάπη του για τη Μεσσηνία και το ποδόσφαιρο ήταν οι βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν να ασχοληθεί ενεργά με την Καλαμάτα, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία αλλά και αρκετές δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια.
Στις δηλώσεις του μετά την άνοδο είπε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι κόποι μας πραγματοποιήθηκαν, πήραμε το πρωτάθλημα. Θέλω να το αφιερώσω στον κόσμο, πάνω απ’ όλα και προσωπικά θέλω να το αφιερώσω στην μητέρα μου και στα παιδιά μου. Πέρσι αν και δεν πήραμε το πρωτάθλημα, πήγαμε καλά, τερματίσαμε στην δεύτερη θέση και για δύο λεπτά δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Το καταφέραμε φέτος. Ήμασταν καλύτεροι και το πήραμε. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι και για του χρόνου. Να χαρεί ο κόσμος, να είμαστε ενωμένοι και να έρχονται να ενισχύουν την ομάδα».
Η απόφαση να αναλάβει την Καλαμάτα
Το 2019 αποτέλεσε σημείο καμπής για τον σύλλογο. Ο Πρασσάς αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία της ομάδας σε μια περίοδο όπου η Καλαμάτα προσπαθούσε να ξαναβρεί τον δρόμο της μετά από χρόνια διοικητικών προβλημάτων και παρουσίας σε χαμηλότερες κατηγορίες.
Στις αρχές ξόδεψε αρκετά σημαντικό ποσό για την αναδόμηση του ρόστερ και γενικά της ομάδας με εγκαταστάσεις και στελέχωση γραφείων. Ο ίδιος, είχε δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη του 2025 είχε επενδύσει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αυξήθηκε σημαντικά με την ενίσχυση του συλλόγου. Επόμενος στόχος του μετά την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία είναι να δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο γήπεδο, μιλώντας ήδη με τον Δήμο της πόλης, ώστε να βρεθεί ο χώρος για να υλοποιηθεί. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις και στο υπάρχον στάδιο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Superleague.
Η απόφασή του δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική επένδυση. Ήταν μια προσωπική αποστολή. Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι στόχος του ήταν να ξαναδεί τη «Μαύρη Θύελλα» δυνατή και ανταγωνιστική, να δώσει ξανά υπερηφάνεια στους φιλάθλους της πόλης και να δημιουργήσει έναν σύλλογο με σταθερές βάσεις.
Ένα νέο κεφάλαιο για την Καλαμάτα
Η παρουσία της Καλαμάτας στην Α΄ Εθνική ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο για τον σύλλογο. Ο στόχος δεν είναι απλώς η συμμετοχή, αλλά η καθιέρωση και η ανάπτυξη σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ο Γιώργος Πρασσάς έχει ήδη δείξει ότι βλέπει το πρότζεκτ της Καλαμάτας μακροπρόθεσμα. Η φιλοδοξία του είναι να δημιουργήσει έναν σύλλογο που θα στηρίζεται σε σωστή οργάνωση, υγιή οικονομική βάση και σταθερή αγωνιστική εξέλιξη.
Για τους φιλάθλους της «Μαύρης Θύελλας», ο Πρασσάς δεν είναι απλώς ένας ιδιοκτήτης. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε ξανά στο όνειρο της ομάδας και κατάφερε να το μετατρέψει σε πραγματικότητα, επαναφέροντας την Καλαμάτα στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.