Καρκίνος: Σύστημα ΑΙ εντοπίζει εγκεφαλικούς όγκους που δεν ανιχνεύονται με τη μαγνητική τομογραφία
Το BrainMets.ai ανιχνεύει καρκινικές βλάβες στον εγκέφαλο με ακρίβεια έως και 100% σε όγκους άνω των 12 χιλιοστών.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Radiology περιγράφεται ο εντοπισμός μέσω τεχνητής νοημοσύνης μικροσκοπικών όγκων στον εγκέφαλο, που συχνά δεν ανιχνεύονται ακόμα και με τις πιο εξελιγμένες μαγνητικές τομογραφίες. Η καινοτομία ανήκει στο Ινστιτούτο Καρκίνου της Ολλανδίας και στην εταιρεία Robovision Healthcare και ενισχύει σημαντικά την ακρίβεια και ταχύτητα εντοπισμού κακοηθειών.
Η δυσκολία διάγνωσης μικρών εγκεφαλικών όγκων
Η μέθοδος με το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το BrainMets.ai, είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι στο 17% των καρκινοπαθών, οι όγκοι είναι δύσκολα ανιχνεύσιμοι όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Οι κακοήθειες αυτές έχουν την τάση να αναπτύσσονται γρήγορα και σε μέγεθος μικρότερο των 3 χιλιοστών, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό τους ιδιαίτερα απαιτητικό.
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, η λύση δοκιμάστηκε από τους ερευνητές και κατάφερε να πετύχει ποσοστό ευαισθησίας 97,4% στον εντοπισμό βλαβών. Τα ποσοστά ακρίβειας παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, όμως παρέμειναν εξαιρετικά υψηλά σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι δυνατότητες του BrainMets.ai
Πιο συγκεκριμένα, στους όγκους που ξεπερνούσαν τα 12 χιλιοστά, η AI ανίχνευσε όλες τις περιπτώσεις με απόλυτη ακρίβεια. Για βλάβες διαμέτρου 6 έως 12 χιλιοστών, η ακρίβεια ήταν 98%, ενώ για όγκους 3 έως 6 χιλιοστών άγγιξε το 97,9%. Ακόμα και στους πιο μικρούς όγκους, κάτω των 3 χιλιοστών, η τεχνητή νοημοσύνη πέτυχε ανίχνευση στο 93% των περιπτώσεων, ποσοστό πολύ υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να προβλέψει πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω ανάλυσης φωνητικών δειγμάτων. Άλλες εφαρμογές μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου με ποσοστά επιτυχίας άνω του 99%.
Η επιτυχία του BrainMets.ai οφείλεται κυρίως στην εκπαίδευσή του. Το σύστημα δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά έχει «εκπαιδευτεί» με ακρίβεια από ειδικούς ώστε να μειώσει τα λάθη και τις ψευδείς ενδείξεις. Παρότι δεν είναι αλάνθαστο, όταν αξιοποιείται επικουρικά από τον άνθρωπο, μπορεί να αλλάξει δραστικά το τοπίο στην πρώιμη ανίχνευση καρκινικών αλλοιώσεων.