Όργιο φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» - Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πρώτο 5άμηνο 2025
Πάνω από 930 φορολογούμενοι στα δίχτυα της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Κρούσματα απόκρυψης εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης «μαύρου χρήματος» και υψηλών χρεών στην εφορία από περισσότερους από 930 φορολογούμενους έφεραν στο φως οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κυρίως μέσω ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τις έρευνες των δύο αρχών στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2025 σύμφωνα με τα οποία:
- Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ξέπλυμα, 267 υποθέσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν διαπράξει φοροδιαφυγής ύψους άνω των 50.000 ευρώ ενώ παρέπεμψαν 575 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν χρέη προς το δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ
- ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων και οι Υπηρεσίες ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές σε 469 φορολογούμενους.
- Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για δεκάδες πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και ζήτησε από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα. Στη συνέχεια παρέπεμψε στην ΑΑΔΕ για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων 90 φυσικά πρόσωπα για 15 υποθέσεις.
- Εκδόθηκαν 63 εντολές ελέγχου και από την οριστικοποίηση ελέγχων σε 27 υποθέσεις καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.
Για τους εμπλεκόμενους δεν ισχύουν οι διατάξεις για το απόρρητο
Με βάση το νόμο στα αδικήματα που ενεργοποιούν τη διαδικασία δίωξης για «ξέπλυμα» εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Παράλληλα για τους εμπλεκόμενους δεν ισχύουν για οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.
Επισημαίνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.
Ενεργοποίηση του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου
Την ίδια ώρα το οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει ενισχυθεί με την ενεργοποίηση του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου που επικεντρώνει τη δράση του σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, μεγάλη κινητή ή ακίνητη περιουσία και κινητικότητα τραπεζικών λογαριασμών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι Κέντρο προχώρησε σε έλεγχο 326 υποθέσεων καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα ύψους 26,42 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,3 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους για αδήλωτα εισοδήματα με τα εισπραχθέντα ποσά έως τον Μάιο να ανέρχονται σε 2,75 εκατ. ευρώ.