Εκλογικός νόμος: Η επαναφορά του διευρυμένου μπόνους των 50 εδρών, υπό την προϋπόθεση συγκέντρωσης ποσοστού 40% από το πρώτο κόμμα, χαρακτηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό σύστημα που τέθηκε σε fast-track διαβούλευση.

Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών κόμμα ή για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ανάλογα με το ποσοστό που συγκεντρώνει. Το ελάχιστο όριο που πρέπει να περάσει ένα κόμμα προκειμένου να πριμοδοτηθεί ορίζεται στο 25%, περίπτωση στην οποία χορηγείται μπόνους 20 εδρών, με τις υπόλοιπες 280 έδρες να κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που εισέρχονται στο κοινοβούλιο. Κάθε επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα (δηλαδή κάθε επιπλέον 0,5%) από το 25% πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με επιπλέον 1 έδρα.

Για παράδειγμα, με εκλογικό ποσοστό 30% το πρώτο κόμμα αποκτά μπόνους 30 εδρών, ενώ με 35% πριμοδοτείται με 40 έδρες επιπλέον. Το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο προβλεπόταν και στον «νόμο Παυλόπουλου» -με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές του περασμένου Ιουλίου- χορηγείται σε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που συγκεντρώνουν ποσοστό τουλάχιστον 40%. Αναλογικά σε όλα τα κόμματα κατανέμονται οι 300 έδρες στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 25%.

Εκλογικός νόμος: Αυτός είναι ο νέος πήχυς της αυτοδυναμίας

Ελάχιστες οι αλλαγές

Παρότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι ο προωθούμενος εκλογικός νόμος πετυχαίνει «μια κοινή τομή ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με τη λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, στην πράξη είναι λίγες οι διαφοροποιήσεις από τον «νόμο Παυλόπουλου».

Στην περίπτωση που προσαρμοστούν τα ποσοστά τα οποία κατέγραψαν τα κόμματα στις εκλογές του Ιουλίου πάνω στον προωθούμενο εκλογικό νόμο δεν προκύπτει η ελάχιστη αλλαγή στην κατανομή εδρών: η Ν.Δ. (39,85%) θα εξέλεγε και πάλι 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (31,53%) επίσης 86, το ΚΙΝ.ΑΛΛ (8,10%) θα εξέλεγε 22, το ΚΚΕ (5,30%) ομοίως 10 βουλευτές και Ελληνική Λύση (3,70%) και ΜέΡΑ25 (3,44%) θα εξέλεγαν 10 και 9 βουλευτές αντίστοιχα.

Δεδομένα τα «όχι»

«Προβλέψιμη» η πρόταση της Ν.Δ. για το εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μια πρόταση η οποία υποτιμά την αξία της γνήσιας αντιπροσωπευτικότητας και κυρίως, στη βάση αυτής της επιδίωξης, τη δυνατότητα δημιουργίας συνθηκών πραγματικής συναίνεσης και συγκλίσεων» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Π. Σκουρλέτης.