Χρήστος Σταϊκούρας για οικονομία: Αισιόδοξος για νέα «χαλάρωση» των δημοσιονομιών περιορισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέψει μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Βουλη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα όμως αποτίμησε ως ανεύθυνη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για χρήση του μαξιλαριού ρευστότητας των 37 διες.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, στην Ευρώπη πλέον «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση. Διευρύνθηκε έτσι τις τελευταίες 10 ημέρες το πεδίο οικονομικής δράσης, αίροντας περιορι-σμούς της τελευταίας 10ετίας, και προσθέτοντας βαθμούς ελευθερίας ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου. Και σας προϊδεάζω ότι θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες και άλλοι βαθμοί ελευθερίας και θα διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερους, με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα από τους μέσους όρους στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε «η αλήθεια είναι το ποσοστό των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ». Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα χαρακτήρισε ανεύθυνες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να αξιοποιηθεί για την τόνωση της οικονομίας το μαξιλάρι ρευστότητας γιατί δεν είναι γνωστή η ζημιά που θα επέλθει στην Οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας», για να χρηματοδοτήσει τις μαξιμαλιστικές θέσει που η ίδια διατυπώνει.Χωρίς να ξέρει, βεβαίως, ακόμα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση την έκταση του προβλήματος.Πρόκειται για την απόλυτη ανευθυνότητα».

Μάλιστα αρνήθηκε την κριτική ότι η πορεία της οικονομίας ήταν καθοδική πριν την κρίση του κορονοϊού. Όπως είπε «οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019». Σημείωσε πως «η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007.Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το 4ο τρίμηνο του 2019, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006. Τελικά, η λογιστική μείωση μόνο των αποθεμάτων είναι αυτή που οδήγησε σε μικρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ».