Συνταγή για πανακότα με φράουλες - Το απόλυτο γλυκό για το πασχαλινό τραπέζι
Mια ανοιξιάτικη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε περίσταση!

Η πανακότα με φράουλες είναι ένα ελαφρύ, δροσερό και εντυπωσιακό επιδόρπιο, ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι. Με βάση την κρέμα γάλακτος και αρωματισμένη με βανίλια, αποκτά βελούδινη υφή που λιώνει στο στόμα. Η σάλτσα φράουλας, φτιαγμένη από φρέσκα φρούτα και λίγη ζάχαρη, προσθέτει φρουτώδη γεύση και ζωηρό χρώμα. Σερβίρεται σε ποτήρια ή ξεφορμάρεται σε πιάτα, κλέβοντας τις εντυπώσεις με την απλότητά της. Είναι εύκολη στην προετοιμασία, δεν απαιτεί ψήσιμο και μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα. Μια ανοιξιάτικη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε περίσταση.
Πανακότα με φράουλες
Υλικά:
- 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 100 ml γάλα
- 100 g ζάχαρη
- 1 βανίλια (ή 1 φακελάκι βανιλίνη)
- 3 φύλλα ζελατίνης (ή 6 g σκόνη ζελατίνης)
Υλικά για τη Σάλτσα Φράουλας:
- 300 g φράουλες (καθαρισμένες και κομμένες)
- 50 g ζάχαρη
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Για την Πανακότα:
- Ετοιμάζουμε τη ζελατίνη: Αν χρησιμοποιείς φύλλα ζελατίνης, τα βυθίζεις σε κρύο νερό για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιείς σκόνη, την ανακατεύεις με 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και την αφήνεις να διογκωθεί.
- Ζεσταίνουμε τα υγρά: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν πρέπει να βράσει, απλώς να ζεσταθεί καλά.
- Προσθέτουμε τη ζελατίνη: Όταν τα υγρά είναι ζεστά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί πλήρως.
- Ρίχνουμε στα καλούπια: Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά ποτηράκια ή καλούπια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα για όλη τη νύχτα) για να πήξουν.
Για τη Σάλτσα Φράουλας:
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειάζεται, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό για να μην καεί το μείγμα.
- Όταν οι φράουλες μαλακώσουν και γίνουν πολτός, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα:
Όταν η πανακότα έχει πήξει, την ξεφορμάρουμε προσεκτικά (ή απλά αφαιρούμε το ποτήρι) και τη σερβίρουμε με την σάλτσα φράουλας και φρέσκες φράουλες.
