Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού λεμόνι
Μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με έντονο άρωμα και δροσιστική γεύση.

Το γλυκό του κουταλιού λεμόνι είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με έντονο άρωμα και δροσιστική γεύση. Φτιάχνεται από χοντρές φλούδες ακέρωτων λεμονιών, που αφού ξεπικρίσουν με επαναλαμβανόμενο βράσιμο, βυθίζονται σε πλούσιο σιρόπι ζάχαρης. Οι φλούδες τυλίγονται σε ρολάκια και βράζουν μέχρι να γίνουν διάφανες και αρωματικές. Στο τέλος προστίθεται λίγος χυμός λεμονιού για να διατηρηθεί σωστά το γλυκό και να μην ζαχαρώσει. Συντηρείται σε αποστειρωμένα βάζα και συνοδεύει υπέροχα καφέ ή παγωτό. Είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τα παλιά, γεμάτη άρωμα Μεσογείου.
Υλικά
- 6 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια (με χοντρή φλούδα, κατά προτίμηση βιολογικά)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού (για το τέλος)
- 2-3 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
- 1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία φλούδας
- Πλένεις πολύ καλά τα λεμόνια.
- Κόβεις τα δύο άκρα και με κοφτερό μαχαίρι χαράζεις τη φλούδα σε 4-6 λωρίδες (κατά μήκος).
- Ξεκολλάς προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα και τις τυλίγεις σε ρολάκια. Τις στερεώνεις με οδοντογλυφίδα ή κλωστή.
Ξεπίκρισμα
- Βάζεις τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό που τις καλύπτει.
- Τις βράζεις για 5 λεπτά, τις σουρώνεις και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία 3-4 φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά. Έτσι φεύγει η πικράδα.
Σιρόπι
- Σε καθαρή κατσαρόλα βράζεις τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου 10 λεπτά από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός).
- Ρίχνεις μέσα τις φλούδες (χωρίς τις οδοντογλυφίδες), και αφήνεις να βράσουν μαζί με το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά.
Τελείωμα
- Στο τέλος ρίχνεις τον χυμό λεμονιού (για να μην ζαχαρώσει) και προαιρετικά τη βανιλίνη ή τα γαρύφαλλα.
- Αφήνεις να κρυώσει καλά και το αποθηκεύεις σε αποστειρωμένα βάζα.
Συμβουλές
- Το σιρόπι πρέπει να είναι παχύ, αλλά όχι υπερβολικά. Αν δεις ότι δεν έχει δέσει καλά, μπορείς να το ξαναβράσεις.
- Αν θέλεις να κάνεις το γλυκό πιο διακοσμητικό, μπορείς να κόψεις τις φλούδες σε σχήματα (π.χ. λουλουδάκια με κουπ-πατ).
- Διατηρείται εκτός ψυγείου για μήνες, αρκεί να είναι καλά σφραγισμένο.