Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο της γιαγιάς
Το γλυκό του κουταλιού είναι ιδανικό πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό βανίλια

Το γλυκό του κουταλιού βερίκοκο είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που συνδυάζει απλότητα, άρωμα και διατηρησιμότητα. Φτιάχνεται με φρέσκα, σφιχτά βερίκοκα που βράζονται σε σιρόπι ζάχαρης μέχρι να γίνουν διάφανα και λαμπερά. Το άρωμα του λεμονιού δίνει φρεσκάδα, ενώ η προσθήκη αμυγδάλων ή πικραμύγδαλων από τα κουκούτσια χαρίζει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Με σωστή προετοιμασία και υπομονή στο δέσιμο, διατηρείται για μήνες. Σερβίρεται παραδοσιακά με κουταλάκι, συνοδεύει υπέροχα το γιαούρτι ή το παγωτό και αποτελεί σύμβολο ελληνικής φιλοξενίας σε κάθε σπίτι.
Υλικά
- 1 κιλό βερίκοκα (καθαρισμένα, σφιχτά και ώριμα)
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 ml νερό
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1–2 λωρίδες φλούδα λεμονιού (προαιρετικά)
- 20–25 ασπρισμένα αμύγδαλα ή τα πικραμύγδαλα από τα κουκούτσια (προαιρετικά)
Προαιρετικά για ασβέστωση
- 1 κουταλιά της σούπας ασβέστη (σβησμένο)
- 3 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Επιλογή & προετοιμασία φρούτων
- Διαλέγουμε βερίκοκα με πορτοκαλί χρώμα, χωρίς χτυπήματα.
- Τα πλένουμε, σκουπίζουμε και χαράζουμε ελαφρά γύρω-γύρω στη «ραφή».
- Με ξυλάκι ή μικρό μαχαίρι αφαιρούμε απαλά το κουκούτσι. Αν θέλουμε, σπάμε τα κουκούτσια, βγάζουμε το εσωτερικό αμύγδαλο (πικραμύγδαλο), το ασπρίζουμε σε βραστό νερό 30″ και το «δένουμε» στη θέση του κουκουτσιού.
(Προαιρετικό) Μούλιασμα σε ασβέστη ή σόδα
- Για φρούτο που μένει πιο τραγανό: τα βυθίζουμε 2 ώρες στο διάλυμα ασβέστη (ή σε διάλυμα 1 κ.γ. μαγειρική σόδα/λίτρο νερού).
- Ξεπλένουμε πολύ καλά, τουλάχιστον 3-4 νερά, και στραγγίζουμε.
Πρώτο βράσιμο σιροπιού
- Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε μόνο το νερό και τη ζάχαρη. Βράζουμε 5′-6′, ξαφρίζοντας.
- Προσθέτουμε τις λωρίδες λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μάτωμα (ξεκούραση)
- Ρίχνουμε προσεκτικά τα βερίκοκα στο ελαφρύ σιρόπι.
- Σιγοβράζουμε 6-7 λεπτά (να μη λιώσουν).
- Κατεβάζουμε, σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 8-12 ώρες (π.χ. όλη νύχτα). Έτσι απορροφούν σιρόπι και γίνονται διάφανα.
Δεύτερο βράσιμο – δέσιμο
- Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει 104-105 °C ή μέχρι να «δέσει» (σταγόνα που πέφτει στο πιατάκι σχηματίζει χοντρή χάντρα).
- 2 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα, δεν ανακατεύουμε με κουτάλα.
Αποστείρωση & φύλαξη
- Μοιράζουμε καυτό το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως επάνω.
- Σφραγίζουμε, γυρίζουμε ανάποδα 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Φυλάσσεται σε δροσερό ντουλάπι· μετά το άνοιγμα, στο ψυγείο.
Μικρά μυστικά
- Φρούτο ενιαίο ή μισό; Αν τα βερίκοκα είναι πολύ μεγάλα, κόψτε τα σε μισά και μειώστε ελαφρά τον χρόνο βρασμού.
- Σημάδια ζαχαρώματος; Αν με τον καιρό κρυσταλλώσει το σιρόπι, ζεστάνετε το βάζο σε μπεν μαρί με λίγο νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι για να ρευστοποιηθεί.
- Αρώματα: Μπορείτε να προσθέσετε 1 βανιλίνη ή ½ λοβό βανίλιας στο τέλος, ή λίγα φύλλα αρμπαρόριζας στο πρώτο βράσιμο (τα αφαιρείτε πριν το δέσιμο).
Καλή επιτυχία – και μην ξεχάσετε ότι το γλυκό του κουταλιού είναι ιδανικό πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!