Συνταγή για σπιτικό σκορδόψωμο με μυρωδικά και φέτα
Ιδανικό για συνοδευτικό σε τραπέζι με φίλους, αλλά και για σνακ που ξεχωρίζει.

Αυτό το σπιτικό σκορδόψωμο με φέτα, λεμόνι και μυρωδικά συνδυάζει αφράτη υφή με έντονη γεύση σκόρδου και μεσογειακά αρώματα. Η ζύμη πλάθεται εύκολα, ενώ το άλειμμα από βούτυρο, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού δίνει φρεσκάδα και πλούσια γεύση. Η προσθήκη φέτας το απογειώνει, προσφέροντας αλμυρό χαρακτήρα και κρεμώδη υφή. Πλεγμένο σε εντυπωσιακή πλεξούδα, ψήνεται μέχρι να ροδίσει και να μοσχομυρίσει. Ιδανικό για συνοδευτικό σε τραπέζι με φίλους, αλλά και για σνακ που ξεχωρίζει. Σερβίρεται ζεστό και ταιριάζει με γιαούρτι ή ψητά λαχανικά.
Σκορδόψωμο με μυρωδικά, φέτα και λεμόνι
Υλικά (για 1 φρατζόλα ή 8 μικρές μερίδες):
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 ml χλιαρό νερό
Για το άλειμμα σκόρδου
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- Προαιρετικά: 1/2 κ.γ. μπούκοβο για μια πικάντικη εκδοχή
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτεις το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
- Ζυμώνεις για 7-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Σκεπάζεις και αφήνεις να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
Φτιάχνεις το άλειμμα
- Ανακατεύεις σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά του αλείμματος (σκόρδο, βούτυρο, λάδι, ξύσμα/χυμό λεμονιού, μαϊντανό, ρίγανη, φέτα και μπούκοβο αν θέλεις).
- Το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου να δέσουν οι γεύσεις.
Σχηματισμός
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγεις σε παραλληλόγραμμο περίπου 1 εκ. πάχος.
- Αλείφεις όλη την επιφάνεια με το μείγμα σκόρδου.
- Τυλίγεις σε ρολό και κόβεις στη μέση κατά μήκος.
- Πλέκεις τις δύο λωρίδες σε πλεξούδα (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και τη βάζεις σε μακρόστενη φόρμα ή σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα).
- Ψήνεις για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει υπέροχα.
Tips
- Αν θέλεις έξτρα φινίρισμα, πασπάλισε με λίγο ακόμα φρέσκο μαϊντανό και μερικά φύλλα βασιλικού μετά το ψήσιμο.
- Σερβίρεται ζεστό με ντιπ γιαουρτιού ή ως συνοδευτικό με ψητά λαχανικά ή κρεατικά.