Ιωάννα Μαλέσκου: Δασκάλα στα Βορίζια «Σε βάζουν σε απόσταση μέχρι να κερδίσεις τον σεβασμό»
Η παρουσιάστρια μίλησε για την ζωή στο χωριό της Κρήτης, που τις τελευταίες μέρες απασχολεί την επικαιρότητα λόγω της φονικής βεντέτας.
Ως δασκάλα στα Βορίζια του Ηρακλείου εργάστηκε πριν χρόνια η Ιωάννα Μαλέσκου και με αφορμή τη φονική βεντέτα, η παρουσιάστρια θυμήθηκε την εμπειρία της και την μοιράστηκε με τους τηλεθεατές της εκπομπής «Κοινωνία Άνω Κάτω».
«Η πρώτη επαφή που είχα με την Κρήτη ήταν στο χωριό αυτό, στο Δημοτικό σχολείο. Ήταν η πρώτη μου χρονιά που δίδαξα σαν δασκάλα. Εγώ δεν είχα ιδέα από την Κρήτη. Είναι ένα χωριό το οποίο έχει ζωντάνια, έχει πολλά νέα παιδιά, κάνουν πολλά παιδιά, οικογένειες. Κυρίως όμως έχει αυτό τον νέο κόσμο που βλέπετε» είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Όταν είσαι ξένος, δεν μπορείς να αντιληφθείς τον τρόπο ζωής. Αν θέλετε, την κουλτούρα, τις αρχές, τον αξιακό κώδικα, τους άγραφους κανόνες… όσο ψήνεσαι με τις συνθήκες και συναναστρέφεσαι με τον κόσμο, το καταλαβαίνεις. Το πρώτο πράγμα που εντόπισα ήταν ότι υπήρχε μια δυσπιστία. Αν δεν είσαι από το μέρος αυτό, αν δεν μιλάς και την ντοπιολαλιά, κάπως σε βάζουν σε απόσταση μέχρι να κερδίσεις τον σεβασμό».
Η παρουσιάστρια τόνισε τη δύναμη της παιδείας λέγοντας: «Η παραβατική συμπεριφορά υπάρχει σε όλες τις ηλικίες και από πολύ νεαρή ηλικία είναι μια πραγματικότητα. Και δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο. Προσπαθείς να καλλιεργήσεις ένα πνεύμα συμπόνιας, συνένωσης, μιας ωραίας ειρηνικής διάθεσης. Εγώ πιστεύω πάντα στη θετική πλευρά των πραγμάτων και στις αλλαγές των ανθρώπων, κυρίως όμως στη δύναμη που μπορεί να έχει η παιδεία και η καλλιέργεια. Αυτό το οποίο χτιζόταν μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους ανθρώπους, στα παιδιά μπορούσε εύκολα να ακυρωθεί πηγαίνοντας το παιδί στο σπίτι».