Νίκος Βούτσης: Το μήνυμα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον μετασχηματισμό του κόμματος και τη μετατόπισή του προς την Κεντροαριστερά έχουν αναλάβει να μεταλαμπαδεύσουν στην κοινωνία τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε στους Αμπελόκηπους, μίλησαν τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Σημεία ομιλίας Νίκου Βούτση:

Στην ομιλία του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής όπως γράφει η Αυγή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η καθημερινή ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής γονιμοποιεί και νομιμοποιεί στην κοινή συνείδηση του προοδευτικού κόσμου την επί πέντε μήνες ήδη μαζική προσέλευση και το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη για το εγχείρημα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μία οργανωτική διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης εσωτερικού χαρακτήρα. H ευτυχής έκβαση αυτής της υπόθεσης ανατροφοδοτείται με τις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και τις ευρύτερες διεργασίες που συντελούνται από την εφαρμογή μιας βαθιάς συντηρητικής, αυταρχικής και εν πολλοίς αντιδημοκρατικής πολιτικής. Εν προκειμένω σήμερα η ατζέντα αυτή εμπεριέχει την έναρξη της συζήτησης για το νέο ασφαλιστικό που θα κορυφωθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα και βεβαίως τις πρωτοφανώς αντιθεσμικές αποφάσεις και παρεμβάσεις που υπηρετούν το απαράδεκτο σχέδιο για τη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis και των πολιτικών ευθυνών γι’ αυτό. Δηλαδή, δύο μείζονα ζητήματα για την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Ο προοδευτικός κόσμος αντιλαμβάνεται, ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης, ότι χρειάζεται να οργανωθεί, να δυναμώσει και να γειωθεί κοινωνικά ο προοδευτικός πόλος, που θα έχει στην καρδιά και τη ραχοκοκαλιά του το «νέο ΣΥΡΙΖΑ». Να δημιουργηθεί μια ευρείας αποδοχής πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και αφετέρου να δυναμώσουν οι κοινωνικές οργανώσεις, οι αντιστάσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά και για να υπάρξει νικηφόρα διεκδίκηση της ηγεμονίας. Στη Βουλή, στο δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό, με οδηγό τις αξίες και το πρόγραμμα της Αριστεράς στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, του Κοινωνικού Κράτους αλλά και του ευρύτερου αναγκαίου αναστοχασμού για το όραμα μιας προοδευτικής Ελλάδας μετά την κρίση.

Αυτή είναι η πολιτική ουσία της μαζικής πρωτότυπης διαδικασίας στην οποία ήδη μπαίνουν οι ψηφίδες της προγραμματικής διακήρυξης, της αποτίμησης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και του προγράμματος. Ντοκουμέντα που ήδη τυγχάνουν ευρύτατης συναίνεσης και απήχησης στο κόμμα, στην Προοδευτική Συμμαχία και ευρύτερα στον προοδευτικό κόσμο. Ντοκουμέντα τα οποία συναποτελούν μαζί και με την ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία που έχει αγκαλιάσει όλη τη χώρα τις ψηφίδες μιας νέας έμπνευσης και μια νέας ελπίδας για την Αριστερά και την ευρύτερη Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη».

Σημεία ομιλίας Γιώργου Παναγιωτόπουλου:

Ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων «ο ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν διμέτωπο αγώνα.Από τη μια, οφείλει να πραγματοποιεί μια δυναμική και ασυνθηκολόγητη αντιπολίτευση που θα αποκαλύπτει τους ιδιοτελείς, αντικοινωνικούς και εθνικά επικίνδυνους σχεδιασμούς Μητσοτάκη και, αφετέρου, οφείλει να ανασυνθέσει και να ενδυναμώσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενσωματώνοντας το εύρος της εκλογικής του βάσης, με κριτήριο μια ελάχιστη εγγυημένη ποιότητα μελών και μια ξεκάθαρη συμφωνία στράτευσης στο δρόμο του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, υπό και με το θετικό κεκτημένο της κυβερνώσας Αριστεράς. Οι αντιξοότητες είναι προφανείς.

Τα χειραγωγημένα Μέσα Ενημέρωσης, από τη μια και η -τεχνηέντως- εγκατεστημένη καχυποψία μεταξύ του υφιστάμενου δυναμικού μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των προερχομένων από την διαδικασία διεύρυνσης μελών, δημιουργούν πλασματικές διαφορές που υπονομεύουν το όλο εγχείρημα. Την απάντηση θα την δώσουμε ενωμένοι, με όσα μέσα έχουμε στα χέρια μας. Μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσα από την ισχυροποίηση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την συλλογική μας αφύπνιση και υπερδραστηριοποίηση στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής διεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας και αδιαίρετος και το μέλλον του ως πυρήνα της αντιδεξιάς πλειοψηφίας στη Χώρα εξαρτάται από την συλλογική μας αντίληψη και ενότητα μπροστά στα μεγάλα διακυβεύματα. Πρέπει να μηδενίσουμε τον ζωτικό χώρο έκφρασης της «πανδεξιάς συστράτευσης». Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αρχές μας, να παράξουμε ένα νέο και πιο ελκυστικό προγραμματικό λόγο και να αφανίσουμε την καχυποψία. Έχουμε κοινές αντιδεξιές αφετηρίες και συνειδητά συσπειρωθήκαμε γύρω από το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς για να φέρουμε ξανά τον λαό στην εξουσία. Θα κερδίσουμε και τις μάχες και τον πόλεμο. Γιατί η ήττα δεν είναι στο DNA μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις