Superfoods τέλος… Κάνε συνδυασμούς λένε τώρα οι επιστήμονες
Φάε... πολύχρωμα και ζήσε περισσότερο: Πώς οι συνδυασμοί φλαβονοειδών προστατεύουν την υγεία

Αν θέλεις να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, τότε η ποικιλία στο φαγητό σου παίζει μεγαλύτερο ρόλο από μεμονωμένα τρόφιμα. Νέα μελέτη δείχνει ότι τα φλαβονοειδή – φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι, στα μούρα, στα μήλα και στη μαύρη σοκολάτα – συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και καλύτερη υγεία. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως δεν μετρά μόνο η ποσότητα τους, αλλά κυρίως η ποικιλία τους στη διατροφή.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Food, αναφέρεται ότι τα φλαβονοειδή δρουν κατά των φλεγμονών και φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους, καρδιακών παθήσεων και ακόμα και απώλειας όρασης. Αυτή τη φορά όμως, το βάρος πέφτει στην ποικιλία των τροφών με φλαβονοειδή, όχι απλώς στο πόσο καταναλώνουμε από αυτές. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς η ευρύτερη γκάμα φλαβονοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η δύναμη της ποικιλίας, όχι της ποσότητας
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα 124.805 ενηλίκων άνω των 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες για αρκετά χρόνια. Η διεθνής ομάδα των ερευνητών εξέτασε τις τροφές που δήλωσαν οι συμμετέχοντες και πώς αυτές επηρέασαν την υγεία τους μακροπρόθεσμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αξία των φλαβονοειδών είναι γνωστή, αλλά τώρα υπάρχουν στοιχεία ότι όσο μεγαλύτερη η ποικιλία, τόσο πιο θετικά τα αποτελέσματα.
Το τσάι – μαύρο και πράσινο – είναι η συνηθέστερη πηγή φλαβονοειδών, με περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων να το καταναλώνουν τακτικά. Άλλες σημαντικές πηγές ήταν τα μήλα, το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού. Οι άνθρωποι που εντάσσουν στο διαιτολόγιο τους περισσότερες διαφορετικές πηγές φλαβονοειδών έχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και εμφάνισης πολλών ασθενειών – από διαβήτη μέχρι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Παρότι η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα στατιστικά στοιχεία είναι ισχυρά. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η καθημερινή πρόσληψη περίπου 500 mg φλαβονοειδών συνδέθηκε με 16% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Παράλληλα, υπήρξε μείωση περίπου 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών προβλημάτων – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μόλις δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα.
19 τροφές την ημέρα: Ο στόχος των top καταναλωτών
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη ποικιλία φλαβονοειδών είχαν επιπλέον οφέλη, παρότι κατανάλωναν την ίδια συνολική ποσότητα. Εκείνοι που βρίσκονταν στο κορυφαίο 20% όσον αφορά την ποικιλία είχαν 6-20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στο χαμηλότερο 20%.
Το μήνυμα των ειδικών είναι ξεκάθαρο: κάθε μέρα, βάλε στο πιάτο σου περισσότερα χρώματα και διαφορετικές τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή. Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση έτρωγαν καθημερινά έως και 19 διαφορετικά είδη τέτοιων τροφών! Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο: λίγα φρούτα, μια σαλάτα, λίγο τσάι και λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Όταν επιλέγεις φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία χρωμάτων – και κατά συνέπεια φλαβονοειδών – είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη ζωή.