Συνταγή για την αυθεντική ρώσικη σαλάτα
Ιδανική για συνοδευτικό σε τραπέζια ή ως ελαφρύ γεύμα, η σαλάτα αυτή ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή και τη δροσερή της γεύση.

Η ρώσικη σαλάτα είναι ένα δροσερό και χορταστικό πιάτο που συνδυάζει βρασμένα λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα και αρακά, με αγγουράκι τουρσί και μαγιονέζα. Συχνά εμπλουτίζεται με ζαμπόν ή γαλοπούλα και προαιρετικά αυγό ή μήλο για περισσότερη γεύση. Ιδανική για συνοδευτικό σε τραπέζια ή ως ελαφρύ γεύμα, η σαλάτα αυτή ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή και τη δροσερή της γεύση. Μετά την προετοιμασία, είναι σημαντικό να παραμείνει στο ψυγείο ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Αποτελεί αγαπημένη επιλογή σε γιορτές και οικογενειακά τραπέζια.
Υλικά
- 3 μέτριες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 2 καρότα, βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
- 1 φλιτζάνι αρακά βρασμένο
- 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 200 γρ. ζαμπόν ή βραστή γαλοπούλα σε κύβους (προαιρετικό)
- 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από ½ λεμόνι (προαιρετικά για έξτρα φρεσκάδα)
Προαιρετικά προσθήκες
- Βραστό αυγό ψιλοκομμένο
- Μήλο σε κύβους για γλυκιά νότα
- Μουστάρδα (1 κ.γ. στη μαγιονέζα για πιο πικάντικο άρωμα)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τις βρασμένες πατάτες, τα καρότα και τον αρακά.
- Προσθέτεις το ζαμπόν (αν βάλεις), τα αγγουράκια τουρσί και όποια από τις προαιρετικές προσθήκες επιλέξεις.
- Ανακατεύεις όλα τα υλικά απαλά.
- Προσθέτεις τη μαγιονέζα και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν καλά τα υλικά.
- Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και λεμόνι κατά βούληση.
- Βάζεις στο ψυγείο για 1-2 ώρες να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρεται κρύα, ιδανικά συνοδευτική με κρέας ή ως ορεκτικό.