Τεστ παρθενίας: Υπό εξέταση τίθεται το νομοσχέδιο για απαγόρευση στη Νέα Υόρκη

Τεστ παρθενίας: Υπό εξέταση τίθεται το νομοσχέδιο για απαγόρευση στη Νέα Υόρκη

Τεστ παρθενίας: Αν νομίζεται ότι τα συγκεκριμένα τεστ αφορούν μόνο τις χώρες του Τρίτου Κόσμου καλύτερα να αναθεωρήσετε άποψη. Τα τεστ παρθενίας, πραγματοποιούνται έως και σήμερα σε πολλές κοινωνίες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η διεθνής αμνηστία διαμαρτύρεται στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, θεωρώντας το έθιμο «βάρβαρο» και «κατά των δικαιωμάτων της γυναίκας», και χαρακτηρίζοντας τα τεστ παρθενίας ως «τίποτα λιγότερο από ένα βασανιστήριο».

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα εξετάσει νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει «τα τεστ παρθενίας», μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν όταν ένας ράπερ δήλωσε ότι πηγαίνει κάθε χρόνο την κόρη του στον γυναικολόγο προκειμένου να βεβαιώνεται ότι εξακολουθεί να είναι παρθένα.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Μικαέλε Σόλαζ, που κατέθεσε το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι τα τεστ αυτά παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και ενισχύουν τα στερεότυπα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

«Τα τεστ παρθενικού υμένα δεν είναι απαραίτητα από ιατρική άποψη και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση», τόνισε η Σόλαζ. «Συχνά είναι επώδυνα, ταπεινωτικά, δραματικά για τα νέα κορίτσια ή τις γυναίκες και στην πραγματικότητα είναι μια μορφή σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο το οποίο στηρίζεται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τη Σολάζ, θα συζητηθεί στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο.

Αν εγκριθεί, οι γιατροί που κάνουν αυτά τα τεστ θα κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, επεσήμανε η βουλευτή. Και αν το τεστ κάνει κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας, θα θεωρείται σεξουαλική επίθεση.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν ζητήσει την κατάργηση των τεστ παρθενίας, τα οποία εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα σε περίπου 20 χώρες.

Πέρα από την ταπείνωση που νιώθουν οι κοπέλες και τα κορίτσια που υποβάλλονται σε αυτά, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη του παρθενικού υμένα σε μία γυναίκα δεν αποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή.

Ο παρθενικός υμένας μπορεί να σπάσει από τη χρήση ταμπόν ή στη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η ιππασία και η ποδηλασία, ακόμη και στη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. Κάποιες γυναίκες εξάλλου γεννιούνται χωρίς παρθενικό υμένα.

Ο ράπερ Ατλάντα Κλίφορντ Χάρις, γνωστός και ως T.I., βραβευμένος με τρία Grammy, αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι κάθε χρόνο πηγαίνει την κόρη του, ηλικίας τώρα 18 ετών, στον γυναικολόγο για να υποβληθεί στην εξέταση αυτή, μία δήλωση που προκάλεσε αγανάκτηση στις ΗΠΑ.


Το τεστ παρθενιάς είναι μια διαδικασία με την οποία καθορίζεται εάν μια γυναίκα είναι παρθένα, δηλαδή εάν αυτή έχει εμπλακεί σε σεξουαλική επαφή. Το τεστ παρθενιάς, περιλαμβάνει την επιθεώρηση του θηλυκού παρθενικού υμένα, ενός υμένα που βρίσκεται στα γυναικεία γεννητικά όργανα, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό αν ο υμένας αυτός έχει «σχιστεί» η όχι. Ο σχισμένος υμένας, θεωρείται αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως η «ορθότητα» αυτών των τεστ έχει αμφισβητηθεί από ιατρικές αρχές, αλλά και τους πολέμιους αυτών των εθίμων, για τους τους λόγους πως τόσο η «κολπική χαλαρότητα», όσο και η έλλειψη του παρθενικού υμένα, μπορούν να προκληθούν από άλλους παράγοντες. Επίσης τα τεστ παρθενίας έχουν επικριθεί πολύ, καθώς δεν αποτελούν αξιόπιστη ένδειξη για το εάν μια γυναίκα είχε πράγματι σεξουαλική επαφή ή η ρήξη του παρθενικού υμένα δεν ήταν αποτέλεσμα ενός π.χ. βιασμού.

Σε δήλωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της πρακτικής αυτής «έχει τεκμηριωθεί» στο Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, την Τζαμάικα, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μαλάουι, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, την Νότια Αφρική, την Σρι Λάνκα, την Σουαζιλάνδη, την Τουρκία, τη Βρετανία και την Ζιμπάμπουε όπου γίνονται κυρίως συχνά για θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να ελεγχθεί αν μια γυναίκα είναι παρθένα πριν από τον γάμο.

Αιτήσεις για εξετάσεις αυτού του είδους γίνονται επίσης στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία και μέχρι τώρα στο Βέλγιο.