Κορονοϊός – Σκυλιά: Έχουν αποσυντονιστεί αλλά ζουν την καλύτερη φάση

Πρωταγωνιστές στους δρόμους και στα σπίτια, τα σκυλιά προσπαθούν να καταλάβουν
[Φωτό: Θέμης Σαμοθράκης]
Πρωταγωνιστές στους δρόμους και στα σπίτια, τα σκυλιά προσπαθούν να καταλάβουν [Φωτό: Θέμης Σαμοθράκης]

Κορονοϊός – Σκυλιά: Σε μία περίοδο αυτο- απομόνωσης, τα τετράποδα προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει

Κορονοϊός – Σκυλιά: Οι αγαπημένοι συγκάτοικοι διάγουν μια περίεργη περίοδο μεταξύ ευδαιμονίας και απορίας. Ξαφνικά εκεί που οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, τα παιδιά στο σχολείο τους, βρέθηκαν να συνυπάρχουν μαζί τους ολόκληρα 24ωρα και αυτό να μην λέει να σταματήσει.

Στην Ελλάδα μετά τον υποχρεωτικό κατ΄οίκον περιορισμό, τα σκυλιά δεν προλαβαίνουν να απολαμβάνουν τις  βόλτες τους σε πεζοδρόμια χωρίς κόσμο και σε  δρόμους χωρίς αυτοκίνητα. Αποτελούν το ιδανικό άλλοθι για μία γρήγορη έξοδο των ιδιοκτητών, προκειμένου να περπατήσουν. Αναρωτιόμαστε τελικά, αυτές τις ημέρες «ποιος βγάζει βόλτα ποιον»…

Στο ερώτημα αν μπορούν οι άνθρωποι να μεταδώσουν τον κορονοϊό στα κατοικίδια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που δίνει επίσημα οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Όπως και οι προηγούμενοι ιοί SARS, ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα, το σάλιο ή την εκπνοή.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπύρος Κρήτας, λέει:
"Με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φυλάνε. Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους αλλά να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον".  [πηγή: ipop.gr]

Eξάρθρωση ουράς σκύλου από το πολύ κούνημα


Την ίδια στιγμή και σε άλλες χώρες του κόσμου, τα σκυλιά βιώνουν τα ίδια αντιφατικά αισθήματα. «Ο σκύλος μου ήταν τόσο χαρούμενος που όλοι ήμασταν στο σπίτι εξαιτίας της καραντίνας με αποτέλεσμα να σταματήσει η ουρά του να λειτουργεί… Τον πήγα στον κτηνίατρο και ο κτηνίατρος μου είπε ότι « η ουρά έπαθε εξάρθρωση από το πολύ κούνημα…», γράφει στα social media της, η Emma Smith.