Άδωνις Γεωργιάδης:Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρήσεων Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σήμερα καλεσμένος στην Φαίη Μαυραγάνη και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Αφού συζήτησαν ποικίλαεπίκαιραθέματα, τέθηκε στο τραπέζι και το καυτό ζήτημα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και γενικότερα για το μέρισμα και τον κατώτατο μισθό.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να θυμίσουμε πως ήταν η ατμόσφαιρα το 2016 σχετικά με τις συντάξεις. Τότε σχεδόν το σύνολο των δημοσιογράφων προέβλεπε μετά βεβαιότητας νέο κόψιμο των συντάξεων. Ευτυχώς για τους συνταξιούχους αυτό δεν συνέβη.Τον τελευταίο δε χρόνο της διακυβέρνησης Σύριζα, και κατά την προεκλογικήπερίοδο των εθνικών εκλογών, επανέφερε την 13ησύνταξη.Καταβλήθηκε σεπερισσότερους από 2.500.000 δικαιούχουςοι οποίοι ήταν συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου,καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.Συγκεκριμέναη 13η σύνταξη νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 για να είναι μόνιμη και να καταβάλλεται κάθε μήνα Μάιο.Για την πράξη αυτή κατηγορήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για «κοινωνική δωροδοκία» και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αρκετοί ψηφοφόροι, το ανέφεραν ως έναν από τους λόγους που δεν θα τον ψήφιζαν. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του είχε σχολιάσει ότι «Δίνει ένα προεκλογικό επίδομα» και είχε αναφέρει ότι«το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι το βασικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Και έχω δεσμευτεί ότι θέλω να αυξήσω τους πόρους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Σήμερα, λοιπόν, όταν διατυπώθηκε επίμαχη ερώτηση από τη δημοσιογράφο, ο υπουργός Οικονομίας, αρχικά «δεν αναγνώρισε» την ύπαρξη 13ης σύνταξης κι εν συνεχεία δήλωσε πως «τα λεφτά για την 13η σύνταξη δεν υπάρχουν».Αναλυτικότερα είπε ότι «για να δοθεί πλήρης σύνταξη χρειάζεται 1,5 δισ. ευρώ. Οπότε τα 900 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμόμόνο ως επίδομα μπορούν να χαρακτηριστούν». Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδηςεγκάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τη ρητορική τουςκαι είπε πως τα 900 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να πάνε για συντάξεις, παρά μόνο μπορούν να δοθούν ως επίδομα.

Ερωτηθείς εάν το επίδομα αυτό υπάρχει περίπτωση να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πωςδεν είναι αρμόδιος.Επανέλαβε επίσης πως δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μόνο εάν [και στο ύψος που] θα υπάρξει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και αυτό πάντα σε «συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους».Εν συνεχεία, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρήσεων επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μόνο εάν (και στο ύψος που) θα υπάρξει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και αυτό σε «συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ αμέσως εξέδωσεανακοίνωση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.Μεταξύ των άλλων αναφέρει:«Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε «πως δεν υπάρχουν λεφτά» για την χορήγηση της 13ης σύνταξης, μόνιμο μέτρο που είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία επίσης είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον σαφές πως η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές ακόμα και χωρίς μνημόνια.».