Το φυσικό γλυκαντικό που εξαλείφει τον καρκίνο του παγκρέατος και εμποδίζει τις μεταστάσεις
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ζυμωμένη μορφή ενός γλυκαντικό σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα παγκρέατος επιλεκτικά.

Ο καρκίνος του παγκρέατος παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους και επιθετικούς τύπους καρκίνου, με πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, κάτω από 10% σε βάση πενταετίας. Η διάγνωση συνήθως γίνεται καθυστερημένα, όταν η ασθένεια έχει ήδη εξαπλωθεί και η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πλέον εφικτή. Επιπλέον η χημειοθεραπεία παρουσιάζει περιορισμένα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες αναζητούν πιο φυσικές και ήπιες θεραπείες σε φαρμακευτικά φυτά.
Η στέβια, γνωστή κυρίως ως φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, προέρχεται από τη Νότια Αμερική και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων. Όμως τα φύλλα της δεν προσφέρουν μόνο γλυκύτητα. Περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και φαινόλες, που ενδέχεται να έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και προηγούμενες μελέτες με την καθαρή μορφή της στέβιας έδειξαν αντικαρκινική δράση, τα ακατέργαστα εκχυλίσματα είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, κυρίως επειδή απαιτούσαν πολύ μεγάλες δόσεις για να δράσουν.
Η δύναμη της ζύμωσης
Με αυτά ως δεδομένα, οι επιστήμονες κατέφυγαν στη μικροβιακή ζύμωση, μια τεχνική που μετατρέπει φυτικά εκχυλίσματα σε πιο ενεργές μορφές με τη βοήθεια φιλικών βακτηρίων. Όπως διαβάζουμε στο The Brighter Side News, οι γαλακτοβάκιλλοι ξεχωρίζουν, καθώς είναι ασφαλείς και ωφέλιμοι, ενώ φαίνεται πως μπορούν να παράγουν ουσίες με αντικαρκινική δράση. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος, τον Lactobacillus plantarum SN13T, που εντοπίστηκε σε φύλλα μπανάνας.
Η ομάδα παρήγαγε ένα νέο εκχύλισμα στέβιας μέσω ζύμωσης, το FSLE, και το συνέκρινε με το απλό εκχύλισμα, δοκιμάζοντάς τα σε καρκινικά κύτταρα παγκρέατος (PANC-1) και υγιή κύτταρα νεφρού (HEK-293). Τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν: το FSLE εμφάνισε πολύ ισχυρότερη κυτταροτοξική δράση στα καρκινικά κύτταρα, με ελάχιστη επίδραση στα υγιή. Αυτή η δράση είναι εξαιρετικά σημαντική για οποιοδήποτε υποψήφιο αντικαρκινικό φάρμακο, καθώς περιορίζει τις παρενέργειες στους υγιείς ιστούς.
Περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι το FSLE αναστέλλει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να δημιουργούν νέες αποικίες και να εξαπλώνονται. Ουσιαστικά, το εκχύλισμα φαίνεται να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό τους, εμποδίζοντας τόσο την ανάπτυξη όσο και τη μετάσταση των καρκίνων. Έτσι, ενισχύεται η θεωρία πως η ζύμωση αυξάνει σημαντικά τη θεραπευτική ισχύ του φυτού.
Το νέο δραστικό συστατικό CAME
Η χημική ανάλυση του FSLE αποκάλυψε την παρουσία μιας ισχυρής ουσίας: του μεθυλεστέρα του χλωρογενικού οξέος (CAME), σε συγκέντρωση 374,4 μg/mL. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η ποσότητα του απλού χλωρογενικού οξέος μειώθηκε δραστικά, γεγονός που υποδεικνύει ότι μετατράπηκε μέσω ενζυμικής δράσης σε μία ισχυρότερη μορφή, το CAME. Αυτή η νέα ένωση είχε πολύ μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση σε σύγκριση με την αρχική, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο με ελεγχόμενο τρόπο (απόπτωση).
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το CAME αναστέλλει τον κυτταρικό κύκλο και ενεργοποιεί γονίδια που οδηγούν σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, όπως τα Bax, Bad, Caspase-3, Caspase-9 και Cytochrome c. Παράλληλα, καταστέλλει γονίδια όπως το Bcl-2 που προστατεύουν τα κύτταρα από την απόπτωση.
Ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες
Η μελέτη δίνει μια νέα δυνατότητα. Τα παραδοσιακά φυτά μπορούν, μέσω της βιοτεχνολογίας, να μετατραπούν σε σύγχρονες θεραπείες. Η χρήση προβιοτικών βακτηρίων όχι μόνο ενισχύει την αποτελεσματικότητα, αλλά ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα με άλλα φυτά, όπως το κριθάρι και το ginseng, ενισχύοντας τη γενικότερη θεωρία πως η φαρμακευτική αξία τους αναβαθμίζεται σημαντικά με τη ζύμωση.
