Μεταρρυθμίσεις – κυβέρνηση:Σε καθεστώς τριμηνιάιου ελέγχου όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, για την προώθηση του πακέτου των 134 μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον εισηγητή του σχεδίουστο υπουργικό Συμβούλιο Άκη Σκέρτσο, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα έχουν τόσο κερδισμένους όσο και χαμένους.

Ανασχηματισμός

Αυτό το μήνυμα έδωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο υπουργός Παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, προϊδεάζει έτσι για εντατικό έλεγχο της απόδοσης των υπουργών σε σχέση με την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Μάλιστα κάθε άλλο περνά απαρατήρηση πώς η λήξη του επόμενου τριμήνου, συμπίπτει με την φημολογία περί ανασχηματισμού, στο τέλος της Άνοιξης. 'Ηδη θυμίζουμε στον ανασχηματισμό έχει αναφερθεί δύο φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία φορά στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ακόμη μία κατά την συνέντευξή του στο Politico ενώ βρίσκονταν στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Όπως σημειώνει στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής,ο Άκης Σκέρτσος «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αλλά υιοθετούνται, δεν αντιγράφονται άκριτα αλλά σχεδιάζονται προσεκτικά, παρακολουθούνται και εξηγούνται βήμα – βήμα. Έχουν κερδισμένους και χαμένους και γι’ αυτό πετυχαίνουν όταν καταφέρνουν να διαμορφώσουν κατάλληλες κοινωνικές συμμαχίες, να συσπειρώνουν την συνήθως σιωπηλή μεσαία τάξη έναντι των πιο φωνακλάδικων μειοψηφιών αλλά και να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας». Μια αντίληψη που εκλαμβάνεται από πολλούςστο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προάγγελος κοινωνικών συγκρούσεων.

Τρίμηνοι έλεγχοι

Πάντως ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλά για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε «ορατές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας». Τονίζει μάλιστα πως «τα υπουργικά επιτελεία γνωρίζουν πως πρέπει να αφιερώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του χρόνου τους στην υλοποίηση αυτών των 134 μεταρρυθμίσεων εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος. Το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα ανανεώνεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και κάθε τρείς μήνες θα υποβάλλεται έκθεση προόδου στο υπουργικό συμβούλιο και στους πολίτες».

Τα μέτρα

Ανάμεσα σε αυτές τις 134 μεταρρυθμίσεις ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Επίσης η μεταρρύθμιση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας με την κατάργηση του 1264/82 και φυσικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σημαντικές θεωρούνται οι αλλαγές για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας και η ενίσχυση των πρότυπων σχολείων. Στην ανάπτυξη αναμένονται άμεσα μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις