Αναδρομικά συντάξεων: Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η νομοθετική ρύθμιση για τους φουσκωμένους φόρους για τα αδήλωτα αναδρομικά από το 2010 έως το 2013. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αποστόλης Βεσυρόπουλος θα καταθέσει διάταξη που θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις και θα μειώνει (ή θα σβήνει) τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που άδικα έχουν επιβληθείστους συνταξιούχους. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι τελευταίες εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρήσουν σε νέα εκκαθάριση των αναδρομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν. η νέα ρύθμιση προβλέπει:

  • Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.000 συνταξιούχοι, ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά και είχαν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, έλαβαν νέο ειδοποιητήριο με το οποίο καλούνταν να πληρώσουν για δεύτερη φορά. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει αυτόματη διαγραφή των φόρων που έχουν βεβαιωθεί πιθανότατα από την ίδια την υπηρεσία.
  • Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά για 2 ή 3 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν, περιορίζοντας έτσι το φόρο που θα πληρώσουν. Από τη στιγμή που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί και η αντίστοιχη επιβάρυνση. Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά που έλαβαν πολλοί συνταξιούχοι βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά φόρου που υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ καθώς φορολογήθηκαν για αναδρομικά ύψους έως και 50.000 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με τη νέα πάγια ρύθμιση- η πλατφόρμα της οποίας θα ενεργοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020.
  • Την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρους έως τις 31 Μάιου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.