Διοξίνες και στα ψάρια;
Δύο ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μόλυνσης από διοξίνη από ψάρια που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, όπως μετέδωσε την Τρίτη το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιστημονική Επιτροπή για τη Ζωική Διατροφή και η Επιστημονική Επιτροπή για τη Διατροφή αποκάλυψαν ότι ο μέσος όρος μόλυνσης από διοξίνη είναι μεγαλύτερος στα ψάρια και στα ιχθυέλαια σε σχέση με άλλα είδη διατροφής. Οι έρευνες που υπέβαλαν πρόσφατα οι δύο επιτροπές αφορούσαν τα ποσοστά μόλυνσης των προϊόντων διατροφής από την καρκινογόνο ουσία.
Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες, ο μέσος όρος της μόλυνσης στα ψάρια ανοιχτής θάλασσας και στα ψάρια του ιχθυοτροφείου είναι δέκα έως τριάντα φορές μεγαλύτερος από τη μόλυνση των αυγών. Αντίθετα, λιγότερο μολυσμένα είναι τα λαχανικά.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι τα ευρωπαϊκά ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι περισσότερο μολυσμένα από αυτά που προέρχονται από τη Χιλή και το Περού. Σύμφωνα με τις επιτροπές, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στα πιο λιπαρά ψάρια όπως οι ρέγκες της Μαύρης Θάλασσας, καθώς το λίπος τους ευνοεί τη διοξίνη.
΄Οπως επισήμανε η ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη θέσπιση νόμων που θα αφορούν το πρόβλημα αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2001.