Θετική ενέργεια Σπίτι: Ο χειμώνας αποχωρεί αλλά ένα άυλο βάρος πλανιέται στον χώρο του σπιτιού. Ασχέτως αν πιστεύετε ή όχι στη θετική και αρνητική ενέργεια, να ξέρετε ότι σύμφωνα με την επιστήμητα πάντα είναι ύλη, ακόμα και το κενό που βλέπουμε είναι ύλη, κι αυτή η ύλη φορτίζεται.
Εμείς θα αναφέρουμε πέντε πρακτικούς και λειτουργικούς τρόπους που θα αλαφρώσουν τον χώρο που ζείτε. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κατοικούμε σε διαμερίσματα που δεν φτιάχτηκαν με τις αρχές του Φενγκ Σούι.

Υπάρχουν άπειρες θεωρίες για την κατάκτηση της αρμονίας εντός του σπιτιού αλλά οι κατοικίες μας δεν ανταποκρίνονται στις ειδυλλιακές φωτογραφίες που βλέπουμε στα βιβλία ή τα άρθρα. Ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι ή στην Κόρινθο μάλλον πρέπει να χτιστεί από την αρχή αν οι ιδιοκτήτες του θέλουν να τηρήσουν τις βασικές αρχές της θεωρίας του Φενκ Σούι, και σίγουρα αν ζούμε στο ενοίκιο, την πόρτα της κρεβατοκάμαρας δεν μπορούμε να την βάλουμε όπου μας υπαγορεύει. Πάμε λοιπόν να δούμε όσα είναι εφικτά και λειτουργούν αποτελεσματικά.


Βασικός κανόνας: όσο λιγότερα τόσο πιο όμορφη και ανάλαφρη αίσθηση

  • Ξαλαφρώνουμε το σπίτι από αντικείμενα.Γνωρίζεται τι είναι η «συναισθηματική σαβούρα»; Είναι όλα αυτά τα αντικείμενα, από μπιμπελό μέχρι ρούχα, κι από σπιρτόκουτα μέχρι σχολικά ενθύμια. Πάρτε τις μεγαλύτερες κούτες που μπορείτε να βρείτε και αρχίστε να ξαλαφρώνετε την ψυχή του σπιτιού σας. Χωρίς κανένα έλεος ρίξτε τα δύο τρίτα από αυτά μες στα κουτιά. Από τα ράφια της βιβλιοθήκης ως τα συρτάρια με τις κάλτσες. Κρατήστε αυτά που είναι αληθινά χρήσιμα. Ακόμα κι αν είναι όμορφα, τρία όμορφα μαζί χάνουν κομμάτι από την ομορφιά τους. Αφήστε τον αέρα να μπορεί να κινηθεί. Αφού τα γεμίσετε, στην 1ηφάση τα κλείνετε καλά και τα εξαφανίζετε σε κάποιο χώρο αποθηκευτικό. Μετά από ένα χρόνο χωρίς να τα ανοίξετε όπως είναι κλειστά δώστε τα κάπου, οπουδήποτε. Δεν θα θυμάστε καν τι έχουν μέσα. Αν είστε δυνατός χαρακτήρας τα δίνετε αμέσως. Η αξία να μπορεί ο χώρος μας να ανασαίνει, όπως ανασαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σπουδαία.
  • Καθαρίστε το σπίτι απ΄ άκρη σ΄ άκρη.Μπορεί η εξώπορτα του διαμερίσματος να μην βρίσκεται σε άνοιγμα αλλά φάτσα με την πόρτα του απέναντι διαμερίσματος, όμως η καθαριότητα δεν εξαρτάται από κανέναν εξωγενή παράγοντα. Κι όταν λέμε καθαριότητα, εννοούμε… καθαριότητα. Στις πιο ενδόμυχες γωνίες του σπιτιού, μέσα στα ντουλάπια, στα πιο ψηλά ράφια. Όλα! Όπως κάνετε 10ήμερη δίαιτα για τον εαυτό σας έτσι καθαρίστε κάθε μέρα όλα τα μέρη του σπιτιού. Τα αντικείμενα, οι τοίχοι όλα είναι προέκταση του εαυτού μας. Γι΄ αυτό και οι μετακομίσεις πολλές φορές έχουν ένα συναισθηματικό κόστος ανεξαρτήτως αν μεταβαίνουμε κάπου αλλού που θέλουμε. Καθαρίστε λοιπόν με χαρά και ανακούφιση αυτή τη νοερή προέκταση.

  • Τακτοποιείστε τους χώρους.Τα συρτάρια με τα εσώρουχα, τα συρτάρια του φούρνου της κουζίνας, το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη… Πετάξτε τις δεκάδες πλαστικές σακουλίτσες που μαζεύετε, τις κορδέλες από δώρα, τα μπαχαρικά που έχουν κλείσει 2 μπορεί και 3 χρόνια ζωής…Σας φαίνονται κουραστικά όλα αυτά; Κι όμως είναι σα να σας φαίνεταιβαρετό να λουστείτε, να χτενιστείτε, να αφαιρέσετε το μακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό είναι η κατοικία μας, κάτι ζωνταντό, ένα κομμάτι του εαυτού μας που το παρατάμε.
  • Το παλάτι σας μπορεί να είναι ελάχιστα τετραγωνικά. Κάθε ανθρώπου το σπίτι είναι το παλάτι του. Έτσι να φέρεστε στην κατοικία σας. Αφού λοιπόναφαιρέσατε τη «συναισθηματική σαβούρα», αφού τοκαθαρίσατε και τοτακτοποιήσατε, ήρθε η ώρα να τουπροσφέρετεμια δροσερή ανάσα. Κι εδώ μπαίνει η παράδοση. Από τους αρχαία Ελλάδα ως τους Ινδιάνους της Αμερικής, από την Αφρική ως την Ασία, οι παραδόσεις ενώνονται μέσα από τις ωραίες μυρωδιές. Και τις καλύτερες μυρωδιές τις δίνει η ίδια η φύση. Η κάθαρση της ατμόσφαιρας ξεκινά με κάψιμο φασκόμηλου. Σε ένα μεταλλικό δοχείο βάλτε λίγα ξερά κλαδάκια φασκόμηλου και κάψτε τα. Σε επόμενο άρθρο θα γράψουμε αναλυτικά πως γίνεται η όλη διαδικασία. Εν συντομία τώρα λέμε ότι μόλις λαμπαδιάσουν τα κλαράκια, σβήνουμε τη φλόγα και με τον καπνό λιβανίζουμεαπό δεξιά προς αριστερά όλο το σπίτι. Μετά ανοίγουμε τα παράθυρα να φύγει η αρνητική ενέργεια.

  • Ανάλαφρο άρωμα για ηρεμία.Υιοθετήστε σε καθημερινή βάση το άρωμα χώρου. Επ΄ουδενί δεν εννοούμε χημικές ουσίες. Αλλά φυτικό έλαιο σε νερό. Μην βαρύνετε το περιβάλλον με πατσουλί ή άλλες βαριές μυρωδιές. Επιλέξτε κίτρο, λεβάντα, ανάλαφρες μυρωδιές που βγάζουν αίσθηση καθαριότητας. Κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι ανάψτε το ρεσό να εξατμιστεί το φυτικό έλαιο και να ενισχύσει την αίσθηση της θαλπωρής.

Αυτοί οι πέντε κανόνες είναι η βασική αρχή για να ξεκινήστε το όμορφο ταξίδι της ζωής σας, μέσα στο σπίτι σας. Σας ευχόμαστε καλό ξεκίνημα.