Σούπερ τάνκερ χτύπησε σε νάρκες στα Στενά του Ορμούζ - Επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ
Την είδηση μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του πλοίου ή για τυχόν θύματα.
Τα Στενά του Ορμούζ (Strait of Hormuz) είναι ένα στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ιράν και Ομάν που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό. Από εκεί διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, γεγονός που τα καθιστά μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές οδούς στον κόσμο.
Την είδηση μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του πλοίου ή για τυχόν θύματα.
Η Τεχεράνη συμφωνεί με το Ομάν σε έναν διάδρομο για τη ναυσιπλοΐα.
Το Brent υποχωρεί κατά 1,91%, στα 85,60 δολάρια το βαρέλι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι νάρκες στα διεθνή ύδατα απομακρύνθηκαν ή καταστράφηκαν – «Μηδενική ανοχή» απέναντι στην Τεχεράνη.
Το δεξαμενόπλοιο υπέστη ζημιές στο μηχανοστάσιο, ενώ το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του και δεν σημειώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Συναγερμός για τη ναυσιπλοΐα στη στρατηγική θαλάσσια οδό – Πετρελαιοφόρα, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγά βρέθηκαν στο στόχαστρο.
«Οικονομική επίθεση» με στόχο να κοπούν οι οικονομικές γραμμές ζωής της Τεχεράνης
Το ιρανικό νόμισμα υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις – Στο επίκεντρο και το Στενό του Ορμούζ.
«Ο οικονομικός πόλεμος του Τραμπ θα χτυπήσει τελικά τις ΗΠΑ» εκτιμά η Τεχεράνη.
Πηγές κοντά στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στοχεύοντας υποβρύχια καλώδια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαψεύδει ότι υπάρχει διάλογος με την Τεχεράνη, το Ιράν κρατά κλειστό το Στενό του Ορμούζ και οι εντάσεις με τα ΗΑΕ μεγαλώνουν.
Μήνυμα ότι η στρατιωτική πίεση προς την Τεχεράνη συνεχίζεται παρά τις προηγούμενες ενδείξεις για πιθανή διπλωματική διέξοδο.
Το «Minoan Dignity» με σημαία Λιβερίας δέχθηκε πλήγμα στην περιοχή του μηχανοστασίου κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Ορμούζ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι τα Στενά του Ορμούζ θα προσαρτηθούν στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε την ιδέα χωρίς να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ δήλωσε ότι η Τεχεράνη θέλει συμφωνία.
«Αν το Ομάν σταθεί εμπόδιο στην πορεία μας, θα τους ταράξουμε στους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη ανταλλάσσουν νέες απειλές, ενώ η διέλευση από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό παραμένει περιορισμένη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν είναι σαφές εάν η δήλωσε έγινε σε ύφος που υποδήλωνε ότι αστειευόταν ή μιλούσε σοβαρά.
Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιράν – Η Αθήνα επιμένει στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων με την Τεχεράνη.
Νέα σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Τεχεράνη – «Ο ναυτικός μας αποκλεισμός είναι ατσάλινο τείχος», υποστηρίζει σε ανάρτησή του.